Koncept "družbene izključenosti" v analizi marginalnih etničnih skupin - Zavratnik Zimic, Simona (Teorija in praksa, 2000)
V članku analiziramo primernost koncepta družbene izključenosti v obravnavi marginalnih etničnih skupin. Model ponuja analizo distribucijskega (dohodek oziroma dostop do trga dela) in relacijskega (družbeni statusi, participacija, politične pravice) vidika izključenosti. Osnova strategij preprečevanja družbene izključenosti je kombinacija samoudeležbe ciljnih skupin (samodefiniranje in samoorganiziranje oziroma premik od skupin v nastajanju k prepoznavnim družbenim skupinam) in državnih posegov (ustrezne zakonodaje, ki promovira enake možnosti in dostop do pommebnih družbenih integrativnih mehanizmov). Pri obeh skupinah, avtohtonih Romih in začasnih beguncih v Sloveniji, je kulturna identiteta pomemben kontekstualni dejavnik tako izključevanja kot uspešne integracije.
Keywords: Slovenia; Slovenija; begunci; Romi; družbeni položaj; etnične skupine; human migration; migracije; družbena izključenost; družbena integracija; marginalne skupine