Vir politične revolucije v osebni prelomni odločitvi - Kermauner, Taras (Slavistična revija, 1997)
V Kocbekovi drami Mati in sin analiza dešifrira osnove Kocbekove odločitve za NOB in komunistično revolucijo: to, kar je dano v drami na ravni družinske intime in osebe, se prenaša na socialno politično in historično raven. Nastaja dvojnost, značilna za vse Kocbekovo delo: po eni strani brezrezervno podpira revolucijo, ji daje sakralistično naturalistično kozmični alibi, po drugi strani razvija svobodno avtonomno posamezno osebo. To "raztrganje" sintetizira in ga rešuje na dva načina: z regresom v sveto Tovarišijo in s prehodom v krščanski personalizem. Zato ima Kocbek pomemben delež pri oblikovanju tako fašistoidne nerazločljivosti idealiziranega Komunizma in posvečenega Slovenstva kot pri vzpodbujanju civilizma, libertarnosti in močne avtorefleksije.
Keywords: Kocbek, Edvard, 1904-1981; Kocbek, Edvard: Mati in sin; literarne študije; Slovene literature; slovenska dramatika; slovenska književnost