Osnove jadranja na deski - Majerič, Matej (Šport (Ljubljana), 2018)
Jadranje na deski je zelo priljubljen šport vseh generacij. Pri tem športu jadralci na deski izkoriščajo silo vetra. V prispevku smo predstavili osnove oz. začetno šolo jadranja na deski. Predstavili smo teoretična izhodišča, ki jih mora poznati vsak začetnik, in na kratko opisali glavne mejnike razvoja tega športa. Predstavili smo tudi varnostna priporočila in nasvete, kako ravnati v primeru nepredvidenih dogodkov. Pozornost smo namenili tudi izbiri in pripravi opreme. Osrednji del prispevka je predstavitev metodike učenja osnovnih prvin jadranja na deski (teoretična izhodišča, izrazi, vadba položajev na kopnem, nošenje opreme, dvigovanje jadra, začetni položaj, jadralni položaj, obrat proti vetru na mestu in z jadranjem, obrat z vetrom na mestu in z jadranjem). Na ta način smo predstavili osnovne informacije za varen začetek ukvarjanja s tem priljubljenim športom. Želimo si, da bi opisani metodični postopek koristil v praksi čim večjemu številu novih športnih navdušencev nad jadranjem na deski.
Keywords: jadranje na deski; metodika; učenje; vodni športi