From fact to fiction - Blake, Jason (ELOPE (Ljubljana), 2004)
Vprašanje, ki ga je zapisala Alice Munro v naslovu knjige Who do you think you are?, bi lahko zastavili Kanadčanom, vendar ne bi dobili preprostega odgovora. V etničnem, jezikovnem ali geografskem smislu Kanada ni homogena dežela. Samo sanjamo lahko o enotni identiteti, saj so po besedah Leonarda Cohena Kanadčani obsojeni na nočne more o identiteti. Kanada je preveč kompleksna, da bi imela enotno nacionalno identiteto, takšno ki izvira iz ustrezne mitologije in je pretvorjena v enostavne simbole. Toda zdi se, da Kanadčani hrepenijo po mitologiji, čeprav je ta moderna in jo morajo sami ustvariti. V sodobni kanadski družbi služi hokej kot mitologija, ki veže mozaik ljudi. Članek proučuje vlogo hokeja na ledu kot simbola združevanja Kanade v literaturi ter podvomi v primernost njegove uporabe.
Keywords: hokej na ledu; Kanada; kanadska književnost; mitologija