Obvladovanje kriz v Republiki Makedoniji - Mitrevska, Marina (Teorija in praksa, 2007)
Obvladovanje kriz je kot instrument, ki ga vlade uporabljajo za uveljavljanje varnosti v tranzicijskih demokracijah, postalo prava tema za analize. Obvladovanje kriz je naletelo na grožnje, ki zahtevajo hitrejši in bolj usklajen odziv in strategijo obvladovanja, ki presega zmogljivosti izključno vojaškega obvladovanja kriz. V takih okoliščinah je obvladovanje kriz kot legitimno vprašanje in predpogoj za uspešno zagotavljanje varnosti postalo točka na dnevnem redu Makedonije po konfliktu. Izkušnja iz krize leta 2001 izkazuje potrebo po nacionalnem sistemu za obvladovanje kriz. Pri iskanju primerne rešitve, da bi se izognili znanim pomanjkljivostim iz izkušenj drugih držav in vanjo vključili tudi dejavnosti za preprečevanje izbruha kriz, so se v Makedoniji odločili za ustanovitev nacionalnega Centra za obvladovanje kriz. Ponujeni koncept za strukturiranje tega Centra vsebuje veliko uporabno vrednost. Model je osnovan na vnaprej določeni kompatibilnostikot začetni podlagi za nujno eksplicitno funkcionalnost navznoter in navzven celotne nacionalnovarnostne strukture.
Keywords: Crisis management; Krizno upravljanje; Nacionalna varnost; National security; Sistemi; Systems; Modeli; Models; Republic of Macedonia; Macedonia; Makedonija; kriza; krizni management; Center za obvladovanje kriz