Mercy and its transformations - Žižek, Slavoj (Muzikološki zbornik, 2009)
Daleč od tega, da bi izžarevala dostojanstvo strogih, a usmiljenih vladarjev v zgodnjih Mozartovih operah, Titova dejanja kažejo poteze histeričnega samoinsceniranja. Lažnivost njegovega položaja odseva v sami glasbi, ki - kot vrhunski vzorec mozartovske ironije - spodkopava eksplicitno ideološki projekt opere.
Keywords: filozofija; glasba; ironija; Lacan, Jacques, 1901-1981; Mozart, Wolfgang Amadeus, 1756-1791; Mozart, Wolfgang Amadeus: La clemenza di Tito; music; odgovor resničnega; Opere; perverzno dejanje; philosophy; polomija sublimacije; smrtonosna gonja