Sodna imuniteta v diplomatskem pravu - Brglez, Milan (Teorija in praksa, 1993)
Sodno imuniteto lahko razumemo glede na vse imunitete in privilegije v sodobnem diplomatskem pravu. Slednjega definiramo za del mednarodnega prava, ki se ukvarja z zunanjimi misijami držav in mednarodnih organizacij. Ta kontekst zagotavlja pravi pomen sodni imuniteti; tj. proceduralna ovira državni jurisdikaciji, ko je materialnopravna norma kršena. Primerjalni pristop pri obravnavi vseh oblik predstavljanja omogoča določiti meje razlage privilegiranega pravnega položaja diplomatskih in konzularnih predstavnikov in mednarodnih uslužbencev, ki jo omogoča teorija funkcionalne nujnosti. Prav tako mora interpetacija analizirane imunitete zajeti pravico do odreka imunitete in nosijo odgovornosti pri uporabi imunitete. Takšen okvir dovoljuje evalvacijo slovenskega mesta v odnosu do sodobnega diplomatskega prava, posebej pa izpostavlja ravnotežje med pravicami in dolžnostmi Slovenije, zahteve po implementaciji tega ravnotežja v pravni sistem in vprašanje veljavnosti konzulatnih konvecij bivše Jugoslavije.
Keywords: imuniteta; diplomacija; diplomacy; diplomatsko pravo; Slovenia; Slovenija; mednarodno pravo