Die Schlacht um Vukovar im Jahr 1991 - Hribernik, Miro (Studia Historica Slovenica, 2018)
V svojem prispevku avtor obravnava potek bitke za Vukovar, ki se je odvijala v najintenzivnejšem obdobju vojne na Hrvaškem. Na podlagi arhivskih virov, časnikov in literature skuša prikazati potek bojev za mesto na skrajnem vzhodu Hrvaške, ki so se odvijali od druge polovice avgusta 1991, pa vse do padca mesta v roke JLA, srbske TO in srbskih paravojaških enot, 18. novembra 1991. Srbska stran v bitki je imela vseskozi premoč tako v številu vojakov kot v količini in raznovrstnosti orožja. Po padcu mesta je moralo večinsko hrvaško prebivalstvo zapustiti svoje domove, srbske enote pa so zagrešile vojne zločine.
Keywords: 1991; bitke; Hrvaška; Jugoslavija; Srbija; vojna; Vukovar