Zgodovinsko srečanje slovenskih pravnikov v Trstu ob vrnitvi Narodnega doma v last slovenski narodni skupnosti - Gerbec, Franc (Pravnik, 2024)
V Narodnem domu v Trstu so se 13. aprila 2024 zbrali pravniki iz Slovenije, Koroške in Furlanije-Julijske krajine, da bi slovesno zaznamovali zgodovinski dogodek vrnitve Narodnega doma v last slovenske narodne skupnosti. Dogodek je sledil podpisu pogodbe 28. marca 2022 med Fundacijo Narodni dom in Tržaško univerzo v prisotnosti predsednikov obeh držav Sergia Mattarelle in Boruta Pahorja. Predsednik Zveze društev pravnikov Slovenije dr. Miha Juhart in predsednica Zveze društev za gospodarsko pravo dr. Etelka Korpič Horvat sta predsedniku Fundacije Radu Racetu izročila posebno zahvalno listino za dolgoletna prizadevanja za vrnitev Narodnega doma. Ob tej priložnosti so na okrogli mizi o pravnem položaju slovenske manjšine v Italiji, Avstriji in na Madžarskem Marko Jarc, Rudi Vouk in Atilla Kovács osvetlili uresničevanja mednarodnopravnih obveznosti in državne zakonodaje na tem področju.