O črnogorski trilogiji Petra II. Petroviča - Njegoša - Osolnik, Vladimir (Jezik in slovstvo, 2014)
V minulih desetletjih poglobljenega preučevanja1 umetniških besedil črnogorskega pesnika, cerkvenega in posvetnega vladarja Črne gore, Radivoja Petrovića (1813-1833), pozneje Petra II. Petrovića - Njegoša (1833-1851), sta se mi postopoma izoblikovali dve novi spoznanji: najprej o dejanskem časovnem zaporedju nastajanja njegovih t. i. vélikih literarnih del (Luč mikrokozmosa, Lažni car Šćepan Mali in Gorski venec v letih 1845, 1846 in 1847) ter nato o tej trilogiji kot načrtnem literarnem in ideološkem črnogorskem kompleksu oziroma načrtovanem avtorskem zapisu kot temelju specifične črnogorske narodne identitete.
Keywords: Petrović-Njegoš, Petar, črnogorski vladika, 1813-1851; črnogorska književnost; epi; religiozni ep; filozofsko religiozni ep; črnogorski pisatelji; črnogorski vladika; trilogije