Poklicna rehabilitacija oseb z zmanjšanimi zmožnostmi v lokalni skupnosti - Temlin, Kamila (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Prispevek predstavlja pomen zaposlovanja oseb z zmanjšanimi zmožnostmi v lokalni skupnosti in nekatere izkušnje v svetu in Evropi, zlasti na področju podpornega zaposlovanja, ki se je uveljavilo kot najučinkovitejši koncept usposabljanja in zaposlovanja oseb z zmanjšanimi zmožnostmi v realnem delovnem okolju. Poudarek je na sistemu usposabljanja in zaposlovanja oseb z zmanjšanimi zmožnostmi v Pomurju in nekaterih izzivih za prihodnost, kar ima svoje korenine v eksperimentalnem projektu "Razvijanje pogojev za poklicno rehabilitacijo v lokalni skupnosti", ki smo ga v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije - Soča izvajali ob podpori in sodelovanju Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje v letih 1997-2000, ko je program postal redna oblika rehabilitacijskih storitev. Zasnovan je bil na sodobnih pristopih k poklicni rehabilitaciji in je vplival na oblikovanje lokalne mreže rehabilitacijskih programov ob učinkoviti uporabi razpoložljivih virov v lokalnem okolju.
Keywords: lokalne skupnosti; osebe z zmanjšanimi možnostmi; poklicna rehabilitacija; zaposlovanje