Korpusi in jezikoslovje - Gorjanc, Vojko (Jezik in slovstvo, 2003)
S prihodom korpusov je v jezikoslovju na voljo več kakovostnih podatkov o jezikovni realnosti kot kadarkoli prej. Z razvojem metodologij gradnje in analize korpusov pa se je razvila tudi metodologija, ki omogoča temeljit vpogled v delovanje in učinkovite jezikovne opise. Ob uporabniško usmerjenih gradivnih opisih jezika in njegovega delovanja pa se oblikujejo tudi novi strokovni diskurzi, ki se sopostavljajo tradicionalnim; v današnji družbi znanja se namreč načini ustvarjanja in prenašanja znanja ter intelektualnih veščin v njej oblikujejo v demokratičnem dialogu med ustvarjalci vedenja in tistimi, ki to vedenje potrebujejo.
Keywords: tekstna lingvistika; koprusna lingvistika