Analiza krajših programov institucionalne predšolske vzgoje - Lepičnik-Vodopivec, Jurka (Šolsko polje, 2008)
V prispevku prikazujemo rezultate raziskave, opravljene spomladi 2006 na vzorcu vrtcev, ki izvajajo krajše programe institucionalne predšolske vzgoje pri nas. Zanimalo nas je, kakšna je ponudba krajših programov, kolikšno je število ur in kakšna je starostna struktura vključenih otrok v te programe in ali so statistično pomembne razlike med krajšimi programi glede na to, ali se ti izvajajo v javnem ali zasebnem vrtcu oz. v samostojnem vrtcu ali v vrtcu pri osnovni šoli. Ugotavljali smo tudi, ali se in v kolikšni meri se uresničujejo cilji ter področja dejavnosti Kurikula za vrtce. Rezultati raziskovalnega dela nas opozarjajo, da polovica vrtcev iz mestnega okolja izvaja krajše programe že najmanj 16 let, medtem ko je podeželskih vrtcev takih 43 %, da največ samostojnih vrtcev izvaja krajše programe, ki trajajo 3-4 ure tedensko, največ vrtcev pri šoli pa tiste, ki se izvajajo 1-2 uri tedensko. Največ otrok namreč obiskuje krajše programe, ko so dve leti pred šolo, torej stari 4 leta. Pri oceni uresničevanja kurikula so vrtci dokaj realni, saj ocenjujejo, da ciljev Kurikula za vrtce, torej nacionalnega dokumenta, v krajših programih v celoti ne uresničujejo.
Keywords: kurikulum; otroški vrtci; predšolska vzgoja; predšolski otroci