Zelena politična teorija in državljanstvo - Lukšič, Andrej (Teorija in praksa, 2011)
Avtorja v članku obravnavata nekatere izzive, pred katere environmentalizem postavlja politično teorijo glavnega toka, in sicer tako na opisni kot na normativni ravni. Najprej identificirata ključne točke razhajanja med zeleno politično teorijo in politično teorijo glavnega toka, potem izpostavita vrsto pomembnih pojmov (tj. 'političnega', 'politične skupnosti', 'pravičnosti', 'trajnosti', 'intergeneracijske solidarnosti', 'demokracije'), ki so podvrženi reinterpretaciji v zeleni politični teoriji kot posledici uvedbe novega ključnega pojma 'naravni pogoj'. V sklepnem delu se avtorja osredotočita še na vprašanje razumevanja državljanstva v različnih idejnih tradicijah glavnega toka politične teorije, ki jih zoperstavljata nastajajočemu konceptu zelenega državljanstva.
Keywords: Political theories; Politične teorije; Ecology; Ekologija; Citizenship; Državljanstvo