Model vadbe mišične hipertrofije in njegovi učinki na nekatere spremenljivke ravnotežja pri aktivnih starejših - Smajla, Darjan (Šport (Ljubljana), 2017)
Želeli smo ugotoviti, ali je mogoče z vadbo moči na napravah povečati mišično moč in izboljšati ravnotežje pri že aktivnih starejših. V raziskavi je sodelovalo 15 vadečih (65 +- 4,6 let, 160,45 +- 8 cm, 68,74 +- 11 kg), ki so predhodno obiskovali različne vadbene programe vsaj dvakrat tedensko. Skupina je osem tednov dvakrat tedensko izvajala vadbo hipertrofije na vadbenih napravah za moč. Vadba je vključevala mišice spodnjih okončin in trupa. Pred in po vadbenem obdobju smo opravili izbrane teste moči in ravnotežja. Rezultati so pokazali statistično značilno izboljšanje največjega navora odmikalk kolka, iztegovalk gležnja in iztegovalk nog. Pri funkcionalnih dosegih so se statistično značilno izboljšali rezultati v vseh testih, razen v funkcionalnemu dosegu z rokami. Med stojo na mehki podlagi je prišlo do značilno manjšega gibanja središča pritiska na podlago. Ugotavljamo, da je vadba za moč pri starejših aktivnih osebah pomembno izboljšala ravnotežje in da moč predstavlja pomemben dejavnik ravnotežja tudi pri teh osebah.
Keywords: balance; mišična hipertrofija; mišična moč; muscle hypertrophy; muscle strength; ravnotežje; seniors; sport; starostniki; strength training; šport; vadba za moč