Gender and language in the labour market - Mikić, Jasna (Teorija in praksa, 2021)
V pričujočem članku raziskujemo rabo različnih slovničnih oblik pri zapisovanju zaposlitvenih oglasov v obdobju zadnjih šestdesetih let (1958, 1978, 1998 in 2018). Zgodovinski vpogled v rabo določenih oblik pri zaposlovanju je utemeljen na analizi oglasov v slovenskem jeziku in specifičnem družbeno-ekonomskem kontekstu. Rezultati so pokazali, da se raba ženskih, moških in nevtralnih oblik skozi čas ni veliko spreminjala. Ženske in nevtralne oblike so se uporabljale zelo redko, prevladovala pa je predvsem raba moške slovnične oblike, ki se je leta 2018 navidezno nevtralizirala z dodajanjem kratice M/Ž.
Keywords: Advertising; Gender studies; Grammar; Labor market; moška slovnična oblika; Oglaševanje; Slovenian language; Slovenščina; Slovnica; Študije spolov; Trg dela; zaposlitveni oglasi