Možnosti za modro-zeleno infrastrukturo v Mariboru - Vovk, Ana (Revija za geografijo, 2023)
Mesta se soočajo s posledicami podnebnih sprememb, vključno z višjimi poletnimi temperaturami in večjo pogostostjo intenzivnejših padavin, kar povzroča težave s poplavami zaradi neprepustnih površin. Pomanjkanje zelenih površin povzroča ekstremne temperature in manjšanje biodiverzitete, ki je v urbanih območjih skromna. Zato se v zadnjih letih uvajajo pristopi, ki temeljijo na posnemanju naravnih procesov in jih imenujemo modro-zelena infrastruktura. To so urejene površine, ki omogočajo zadrževaje in čiščenje vode, prispevajo k večji biodiverziteti in pozitivno vplivajo na kakovost bivanja. V prispevku so prikazane možnosti uporabe modro-zelene infrastrukture v Mariboru na osnovi predhodno izvedenih projektov.
Keywords: blue-green infrastructure; climate changes; ecoremediation; ekoremediacije; klimatske spremembe; Maribor; modro-zelena infrastruktura; padavine; padavinske vode; plants; poplave; rain water; water