Sodobna poezija Beneške Slovenije - Bandelj, David (Jezik in slovstvo, 2016)
Razprava skuša prikazati razliko v pojmovanju angažirane poezije, ki so jo razvile generacije pesnikov v Beneški Sloveniji. Ker so izhajali iz zgodovinsko in politično različnih situacij, so beneški pesniki razvili izrazito sodoben model angažirane poezije, v navezavi na odnos do drugega, ki je zaradi uporabe narečne podstati še posebej zanimiv in aktualen.
Keywords: Slovenci v Italiji; slovenska zamejska književnost; slovenska poezija; sodobna poezija; angažirano pesništvo; Beneška Slovenija; Slavia Friulana; 20./21.st.