"Prvi general ujet od nas" - Kocjančič, Klemen (Studia Historica Slovenica, 2017)
Avtor preko kritične analize in interpretacije arhivskih virov ter literature predstavi življenje in smrt dr. Konrada Heidenreicha, visokega uradnika nemške delavske Organizacije Todt v rangu generala oboroženih sil. Po karieri kot arhitekt, ko je delal na več znamenitih gradbenih projektih Tretjega rajha, je po začetku druge svetovne vojne vstopil v Organizacijo Todt, kjer je nadziral gradbene projekte vse do zadnjega meseca vojne, ko so ga v Sloveniji zajeli in usmrtili partizani in. Velja za prvega Nemca v rangu generala, ki je bil zajet s strani slovenskih partizanov pred splošno kapitulacijo Tretjega rajha.
Keywords: druga svetovna vojna; generali; Heidenreich, Konrad; Nemci; NOB; Slovenija; svetovna vojna 1939-1945; vojni ujetniki