Revitalisation of cultural heritage and historical objects - Jagodič, Gregor (Mednarodno inovativno poslovanje, 2025)
Namen članka –prispevek preučuje revitalizacijo zgodovinskih stavb s poudarkom na finančni trajnosti, vključenosti skupnosti in regionalnem razvoju, ki presega zgolj tehnično obnovo.Metodologija raziskave –študija združuje pregled domače in mednarodne literature s kvalitativno analizo dobrih praks, pri čemer se osredotoča na modele financiranja, vključevanje v turizem, javno-zasebna partnerstva, vlogo skupnosti in uporabo digitalnih tehnologij.Ugotovitve –raziskava poudarja, da uspeh projektov revitalizacije v prvi vrsti temelji na raznolikih virih financiranja, strateškem razvoju vsebin ter oblikovanju trajnostnih poslovnih modelov, ki povezujejo javne in zasebne interese. Aktivno sodelovanje skupnosti ter uporaba digitalnih orodij –kot sta obogatena in virtualna resničnost –dodatno povečujeta privlačnost in dolgoročno funkcionalnost revitaliziranih dediščinskih območij.
Keywords: cultural heritage; digitalisation; digitalizacija; kulturna dediščina; revitalisation; revitalizacija; sustainable development; tourism; trajnostni razvoj; turizem