Teaching feminism - Perger, Nina (Šolsko polje, 2020)
Cilj prispevka je pridobiti vpogled v načine, kako feministična načela, vsebine in prakse vztrajajo v visokem šolstvu v času neoliberalne ideologije, postfeminizma in stopnjevanja skrajno desne politike. Osrednja tema članka je položaj programov in vsebin, povezanih s spoli in feminističnimi temami v visokem šolstvu, ki bi ga bilo treba obravnavati na presečiščih: 1) družbenega konteksta, 2) institucionalnih okolij (formalizirani in uradni učni načrti, povezani s spolom) in 3) (znotraj) institucionalnih praks, kot so negativne reakcije in sankcije proti feminističnim praksam. Zato v uvodnem delu najprej povzamemo začetke ženskih študijev po svetu in pokažemo na ambivalentnost institucionalizacije feminističnih vednosti. Nadaljujemo s kratko analizo aktualnih družbenih in političnih okoliščin, zaznamovanih s sprego desničarske/konservativne politike in neoliberalne ideologije, ki daje vtis nepomembnosti in pogrešljivosti feminizma, kar počne na ozadju iluzije individualiziranega "krasnega novega sveta", kjer se zdi vse mogoče, dosegljivo in dostopno. Sledi pregled stanja feminističnih tem v kontekstu slovenskega visokega šolstva. Ta del temelji na analizi dokumentov: učnih načrtov in predstavitvenih zbornikov pedagoških fakultet treh slovenskih univerz. Raziskava pokaže, da spoli oz. enakost med spoli ter feministične teme v visokem šolstvu ostajajo še vedno marginalizirane. Predmeti, ki so v celoti posvečeni omenjenim temam, so še zmeraj redki in ostajajo na ravni izbirnih, torej neobveznih vsebin. Po razpravi o ovirah in preprekah, s katerimi se sooča feminizem, članek zaključimo z razpravo o feministični vztrajnosti in odpornosti na ovire v visokem šolstvu. Ta še vedno vztraja kljub negativnemu odnosu do feminizma, četudi so feministične prakse neredko prisiljene sprejeti bolj subtilno obliko.
Keywords: Feminism; Feminizem; Higher education; odpor; učni programi; Visoko šolstvo; Women's studies; Ženske študije