Češko-slovaški literarni odnosi v 30. in 40. letih 19. stoletja - Zelenková, Anna (Primerjalna književnost, 2015)
Razprava raziskuje vse večje zanimanje čeških literarnih krogov za slovaško kulturno prizorišče med letoma 1830 in 1850. Naraslo je število slovaških objav v čeških revijah, v delih čeških avtorjev pa so se množile slovaške teme. "Slovaštvo" ni bilo le zanimiva in celo "eksotična" tema, temveč se je vključilo v češki koncept literarne vzajemnosti in prizadevanja za kulturno-jezikovno zavezništvo v okvirih plemenske enotnosti. Med slovaškimi temami, ki so bile uvedene v češki kontekst, je bil privlačen topos "drotarja", ki je bil razumljen kot poseben tip slovaškega domoljuba z romantičnimi atributi.
Keywords: Tyl, Josef Kajetán, 1808-1856; Chmelenský, Josef Krasoslav, 1800-1839; Czech literature; češka književnost; Slovak literature; slovaška književnost; 19. st.; literarni odnosi; češko-slovaški literarni stiki