Začetki Pedagoškega inštituta - obdobje oblikovanja identitete s še danes aktualnimi sporočili - Marentič-Požarnik, Barica (Šolsko polje, 2006)
Avtorica se v članku naslanja na osebno izkušnjo. V začetku obravnava vlogo Oddelka za proučevalno delo Zavoda za napredek šolstva, ki je predhodnik Pedagoškega inštituta. Opisuje sestavo raziskovalne ekipe kot tudi izbiro raziskovalnih tem in metod. Nadalje se posveti tudi temu, kakšno vlogo je imela (relativna) odprtost, tudi v mednarodno raziskovalno skupnost, pri oblikovanju Pedagoškega inštituta. Nadalje omenja, kako se je prvotna zamisel udejanjala in uveljavljala v prih letih Pedagoškega inštituta ter zakaj pomeniletnica 1971 prelomnico. Nazadnje predstavi še elemente in obdobja oblikovanja identitete Pedagoškega inštituta, na katere lahko še danes gledamo kot elemente "sodobnega" pedagoškega raziskovanja in na katere se lahkon avezuje tudi vizija prihodnjega razvoja.
Keywords: Pedagoški inštitut; Ljubljana; 40 let; obletnice