Učinki poslovnih strategij v kontekstu globalizacije - Mesner-Andolšek, Dana (Teorija in praksa, 2014)
V prispevku se osredotočamo na vpliv poslovne strategije in praks upravljanja človeških virov na naravo organizacije, njen uspeh in inovativnost ter na emotivne reakcije zaposlenih v slovenskih organizacijah v kontekstu globalizacije. Analizo pričenjamo s predpostavko, da je poslovna strategija eksplorativni prediktor za oblikovanje politik in praks upravljanja s človeškimi viri in odnosi z zaposlenimi. S poslovno strategijo se organizacije odločajo, kako bodo tekmovale na svetovnem trgu. Naša analiza vključuje reprezentativen vzorec slovenske populacije zaposlenih in ugotavlja, da poslovna strategija vpliva na naravo organizacije na način, kako organizacija oblikuje odnose z zaposlenimi, kako upošteva njihove potrebe in blagostanje ter posledično njihove družine.
Keywords: Business strategy; Človeški viri; Globalizacija; Globalization; Human resources; Poslovna strategija; upravljanje človeških virov