Poročanje Slovenskega Branika o Beneških Slovencih v letih 1908-1914 - Vovko, Andrej (Traditiones (Ljubljana), 2001)
Narodnoobrambni mesečnik Slovenski Branik, ki je bil blizu narodnoradikalnega krila slovenske liberalne stranke in šolske narodnoobrambne Družbe sv. Cirila in Metoda, je v letih 1908-1914 spremljal tudi vprašanja Beneških Slovencev ter objavil o njih štiri daljše članke in devet vesti. Avtor je povzel in v določeni meri analiziral te prispevke
Keywords: Slovenski Branik; založbe; založništvo; Družba sv. Cirila in Metoda; beneški Slovenci; narodna gibanja; narodna zavest; Italija; Italy; zgodovinski prikazi