Revival of local masking traditions in Latvia as the result of cooperation between performers and researchers - Rancane, Aida (Traditiones (Ljubljana), 2012)
V času, ko se je mogoče poistovetiti z globalnim in univerzalnim, se pojavlja tudi nasprotni proces - porast zanimanja za lokalno. V razpravi avtorica opiše proces obnavljanja treh predhodno prekinjenih tradicij in se sprašuje, ali je mogoče rekonstruirati tradicijo in v katerih okoliščinah lahko sodelovanje raziskovalca in udeležencev zagotovi uspeh?
Keywords: ethnology; Etnologija; globalizationa; Način življenja; folk culture; Ljudska kultura; Kulturna dediščina; cultural heritage; Globalizacija; globalization; ljudski običaji; pust; maske; maskiranje; Latvija