Regulacijske začasne odredbe - Pogorelčnik Vogrinc, Neža (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2013)
Pred ustavno odločbo št. Up-275/97 je bil edini namen izdaje začasnih odredb zavarovanje bodoče izvršbe (zavarovalne začasne odredbe). Ustavno sodišče je zaradi varovanja učinkovitosti ustavne pravice do sodnega varstva dopustilo tudi začasne odredbe, ki še pred pravnomočno sodno odločbo začasno urejajo sporno pravno razmerje. Dopustitev izdaje začasnih odredb z ureditveno vsebino brez njihove normativne ureditve pa je v sodni praksi povzročila veliko vprašanj. Prispevek poskuša s preučevanjem slovenske sodne prakse in pravne teorije najti rešitve za nekatere od njih.
Keywords: dolgovi; terjatve; izvršba; zavarovanje; izvšilni postopek