Contribution to the knowledge of the singing cicadas (Auchenorrhyncha: Cicadoidea) of Romania - Trilar, Tomi (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2006)
Na enotedenski terenski ekskurziji v letu 2004 smo raziskovali favno pojočih škržadov Romunije s klasičnimi in bioakustičnimi metodami. Uporabljali smo naprave za snemanje v nam slišnem območju in ultrazvočne detektorje. V literaturi smo za Romunijo našli podatke za 9 vrst: Lyristes plebejus (Scopoli1763), Cicada orni Linnaeus 1758, Cicadatra atra (Olivier 1790), Cicadetta tibialis (Panzer 1798), Cicadetta montana s. lat. (Scopoli 1772), Cicadetta podolica (Eichwald 1830), Pagiphora annulata (Brulle 1832), Tettigetta brullei (Fieber 1876) in Tibicina haematodes (Scopoli 1763), ki smojih dopolnili s tremi novo odkritimi vrstami: Cicadatra hyalina (Fabricius 1798), Cicadetta brevipennis Fieber 1876 and Cicadetta iphigenia Emeljanov 1996. To so prvi podatki za favno Romunije, Cicadetta iphigenia pa je prvič najdena izven polotoka Krim.
Keywords: bioakustika; entomologija; favna; Romania; Romunija; škržati