Bemerkenswerte Schmetterlingsfunde aus Slowenien mit erstnachweisen - Habeler, Heinz (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2005)
Predstavljene so zanimive najdbe 31 vrst metuljev iz Slovenije. 8 izmed njih je prvič najdenih v Sloveniji: Blastobasis huemeri Sinev, 1994, Hypatopa segnella (Zeller, 1873), Limnaecia phragmitella Stainton, 1851, Tosirips magyarus Razowski, 1987, Pammene aurita Razowski, 1992, Cydia albipicta (Sauter, 1968), Neognophina intermedia (Wehrli, 1917) in Schrankia taenialis (Hübner, 1809). Nova odkritja gre v glavnem pripisati intenzivnejšemu raziskovanju metuljev v zadnjih letih. Nekaj vrst je bilo opisanih šele pred kratkim, nekaj jih je bilo pričakovanih vendar še neodkritih, nekaj pa smo jih prepoznali z natančnejšimi določevalnimi metodami. Večina naštetih vrst velja za redkosti, ker so njihovi življenjski prostori še nepoznani. Podani sokratki komentarji o biologiji in razširjenosti vrst. Razpravljava tudi o statusu vrst Mesapamea remmi Rezbanyai-Reser, 1985, Neognophina supinaria (Mann, 1854) in Neognophina intermedia (Wehrli, 1917).
Keywords: favna; Lepidoptera; metulji; Slovenia; Slovenija