Plesni mojstri Kranjskih deželnih stanov v 18. in 19. stoletju - Podlesnik Tomášiková, Lidija (Muzikološki zbornik, 2011)
Poklic plesnega mojstra je znatno prispeval k oblikovanju evropske plesne kulture od 15. stoletja naprej. Kranjski deželni stanovi so vzdrževali delovno mesto plesnega mojstra najverjetneje več stoletij, pričujoči članek pa razkriva njihovo delovanje v Ljubljani v 18. in 19. stoletju, vse do razpustitve Kranjskih deželnih stanov v letu 1861.
Keywords: 18./19.st.; 18th/19th century; Carniolan Provincial Estates; dancing masters; dancing teachers; družabni ples; Kranjski deželni stanovi; Ljubljana; plesni mojstri; plesni učitelji; social dance