Okoljski kapital in sonaravna strategija razvoja Slovenije - Plut, Dušan (IB revija (Ljubljana), 2005)
Zaradi izjemne geografske raznovrstnosti in s tem povezane pokrajinske mozaičnosti ter geološke mladosti ozemlja razpolaga Slovenija z omejenimi skromnimi zalogami neobnovljivih virov (zlasti fosilnih goriv) in raznovrstnimi obnovljivimi viri ter veliko biotsko raznovrstnostjo. Prostorska razpoložljivost ključnih naravnih virov kaže, da so v regijah Slovenije prisotni različni naravni viri, kar ocenjujemo kot strateško konkurenčno prednost Slovenije in pomemben dejavnik skladnejšega regionalnega razvoja ter kakovosti življenja. Z dvoplastnega vidika - torej glede na načrtovani dvig konkurenčnosti in kakovosti življenja (ožje - kakovost okolja) - v obdobju do leta 2013 po količini in/ali kakovosti izstopajo naslednje sestavine okoljskega kapitala Slovenije: 1.različni vodni viri-vodooskrbna, energetska in turistično-rekreacijska funkcija; 2. biomasa, zlasti lesna-industrijska, energetska in poselitvena funkcija; 3. geotermalna energija - energetska in turistično-zdravstvena funkcija; 4. zemljišča za pridobivanje kakovostne, zdrave hrane - kmetijska, ekosistemska in poselitvena funkcija; 5. naravne pokrajine - rekreacijsko-turistična funkcija; 6. biotska raznovrstnost - ekosistemska, kulturološka in rekreacijsko-turistična funkcija; 7. lignit - energetska, delno geopolitična funkcija (zmanjšanje uvozne odvisnosti). Količinske in kakovostne bilance obnovljivih virov, njihovo tehnološko, ekonomsko in okoljsko vrednotenje podčrtujejo njihov (omejen) potencial za kakovosten, surovinsko-energetsko učinkovitejši gospodarski razvoj in hkrati izjemno vlogo njihovega varovanja in ekosistemsko pretehtane rabe pri ohranjanju in izboljšanju kakovosti bivanja oziroma (širše) življenja. Zaradi regionalne mozaičnosti (naravnogeografske in družbenogeografske, pokrajinskoekološke in razvojne) Slovenije in njenih regij so presoje ekonomskih, socialnih in okoljskih vplivov vseh načrtovanih rab posameznih virov okolja v specifičnih regionalnih razmerah neobhodne za sonaravno, optimalno rabo okoljskega kapitala.
Keywords: naravni viri; environmental protection; varstvo okolja; regionalno planiranje; sonaravni razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj; razvojna strategija; Slovenia; Slovenija