Obrabna odpornost konstrukcijskega jekla, nitriranega v plazmi - Podgornik, Bojan (Strojniški vestnik, 2001)
V raziskavi je bila določena obrabna odpornost konstrukcijskega jekla 42CrMo4, nitriranega v plazmi in pulzirajoči plazmi, pri čemer je bilo kaljenje uporabljeno kot primerjava. Raziskana je bila tako drsna obrabna odpornost kakor tudi odpornost proti jamičenju, in to za pogoje mazanega dotika. Vpliv nitriranja je bil določen z uporabo metalografije, merjenjem mikrotrdote in zaostalih napetosti ter raziskavo topografije površine. Drsna obrabna odpornost je bila določena na napravi "valjček-plošča", medtem ko je bila odpornost proti jamičenju določena na napravi za preskušanje zobnikov. Rezultati raziskave so pokazali, da se obrabna odpornost konstrukcijskega jekla, še posebej odpornost proti jamičenju, po nitriranju v plazmi občutno izboljša. Primerjava obrabne odpornosti raziskovanega jekla, nitriranega v pulzirajoči plazmi, pa je pokazala zelo enakovredno obrabno odpornost.
Keywords: nitriranje plazemsko; nitriranje plazemsko pulzno; jamičenje; drsenje; obraba; konstrukcijska jekla; nitriranje; preiskava materiala