Neo-corporatism and political parties - Becker, Joachim (Teorija in praksa, 2025)
Članek proučuje vzpon, erozijo in izpodbijanje neokorporativizma v Avstriji in Slovenije iz regulacionistične perspektive, ki poudarja vlogo političnih strank. Članek pokaže, da imajo različni odnosi med ključnimi organizacijami kapitala in dela na eni strani in političnimi strankami na drugi strani ključen vpliv na različne dinamike izpodbijanja in nasprotovanja neokorporativizmu v obeh državah. Organizacije kapitala in delavstva v Avstriji imajo močne povezave s političnimi strankami, v Sloveniji pa temu ni tako. Te razlike so imele ključen vpliv v fazi, ko je neokorporativizem postal šibkejši. Povezave med organizacijami kapitala in delavstva na eni strani in ključnimi političnimi strankami na drugi strani so pripomogle k (negotovi) institucionalni stabilizaciji neokorporativističnih ureditev v Avstriji, medtem ko je ključni desničarski stranki uspelo destabilizirati ključni steber neokorporativizma v Sloveniji.
Keywords: Austria; Avstrija; Ekonomska politika; neo-corporatism; neokorporativizem; political parties; politične stranke; Politični sistemi; Slovenia; Slovenija