Fizična delitev solastne nepremičnine - Javh, Ana (Podjetje in delo, 2017)
Avtorica obravnava fizično delitev solastne nepremičnine s poudarkom na vprašanju deljivosti solastne nepremičnine s stavbo. Da bi lahko prišlo do fizične delitve stavbe in s tem do vzpostavitve etažne lastnine, je potrebno predhodno ugotoviti, ali je to stavbo mogoče razdeliti na dve ali več samostojnih funkcionalnih enot. Največkrat so za dosego tehnično ustrezno prilagojene stavbe potrebni določeni gradbeni posegi. Dilema je, kako naj sodišče odloči v primeru, če eden od solastnikov ne da soglasja za izvedbo teh gradbenih del in kritje njihovih stroškov: ali šteti, da fizična delitev nepremičnine ni mogoča zato, ker sodišče ne more nadomestiti solastnikovega soglasja, ali pa v določenih primerih kljub temu dopustiti fizično delitev nepremičnine z ustanovitvijo etažne lastnine. Avtorica meni, da bi moralo sodišče ob ugotovitvi, da vlaganja niso znatnejše vrednosti, omogočiti fizično delitev solastne nepremičnine in tako dati varstvo uzakonjenemu primarnemu interesu solastnika po fizični delitvi.