Program za nadomestno in dopolnilno komunikacijo pri odraslih - Moharić, Metka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2020)
Odrasli z različnimi prirojenimi in pridobljenimi govorno-jezikovnimi motnjami zaradi nezgodne možganske poškodbe, možganske kapi, amiotrofične lateralne skleroze (ALS), primarne progresivne afazije, demence itd. so kandidati za uporabo nadomestne in dopolnilne komunikacije (NDK). Pri uvajanju sistema NDK je potrebno natančno oceniti funkcijske sposobnosti posameznika, pri tem pa sodelujejo različni strokovnjaki. Logoped nato izbere in prilagaja tehnični pripomoček ter posameznika usposobi za uporabo komunikacijskega pripomočka. S spremembo načina predpisovanja pripomočkov za NDK je nastal program za NDK pri odraslih. Poleg izposoje pripomočka smo s programom pridobili tudi možnost vključevanja skrbnikov v učenje rabe pripomočka. Program poteka po jasno začrtani klinični poti.
Keywords: govorno-jezikovne motnje; klinična pot; komunikacijski pripomočki; nadomestna in dopolnilna komunikacija; odrasli; rehabilitacijski program