Modeliranje sistema prostorskega planiranja z metodami modeliranja poslovnih in informacijskih sistemov - Cotič, Boštjan (Urbani izziv, 2000)
Prostorsko planiranje je več kot le skupek različnih znanj in metodologij. Je enovit sistem, ki ima svoj življenjski ciklus. Menimo, da je proces prostorskega planiranja mogoče opredeliti tudi kot svojevrsten informacijski ali poslovni sistem. Ker je klasična deskriptivna analiza lahko subjektivna in nenatančna, bi lahko uporabili orodja za modeliranje, ki so se izoblikovala na področju razvoja poslovnih in informacijskih sistemov. Tako izdelani modeli so odlična podlaga za analizo in morda tudi reinženiring celotnega sistema. V članku je predstavljeno trenutno stanje na področju modeliranja poslovnih in informacijskih sistemov. Cilj prispevka je, da predstavi in na grobo opredeli, kateri izmed načinov modeliranja bi bil najprimernejši za sistem prostorskega planiranja.
Keywords: informacijski sistemi; informatika; information science; modeli; modeliranje; poslovni sistemi; prostorsko planiranje; simulacija; spatial planning; urbanistično planiranje