Vloga šole pri jezikovnem načrtovanju - Bergoč, Simona (Šolsko polje, 2006)
Prispevek predstavlja Učni načrt za predmet slovenščina v gimnazijah, ki je stopil v veljavo leta 1998. Avtorica analizira koncept jezikovne vzgoje, kot ga ponuja Učni načrt, z vidika štirih problemskih žarišč: odnosa med jezikom in kulturo, odnosa med jezikom in etnično identiteto, statusne hierarhije jezikov in kritične jezikovne zavesti. Sklep prispevka je, da uveljavljeni učni načrt ne sledi sociolingvističnemu stanju sodobne večkulturne družbe, pačpa po eni strani reproducira homogenizacijo kot vrednoto nacionalne države,po drugi strani pa odslikava kolektivni občutek manjšinskosti, ki še vedno obvladuje določeno smer jezikovnega načrtovanja in je posledica deprivilegiranja slovenščine na določenih področjih jezikovne rabe v okviru večnacionalne Jugoslavije.
Keywords: sociolinguistics; sociolingvistika; jezikovna vzgoja; učni načrti; curriculum; kurikulum; Slovene; slovenščina; gimnazije