The MacBride Report - 25 years later - Osolnik, Bogdan (Javnost (Ljubljana), 2005)
MacBridovo poročilo je spodbudilo široko mednarodno razpravo ne le v profesionalnih krogih, ampak tudi v širši javnosti. Razprava je izzvala politično in ideološko konfrontacijo, v kateri so nasprotniki poročila poskušali diskvalificirati celotno poročilo in še zlasti priporočila komisije. Zaradi tega je celotno delovanje Unesca na področju informacij in komuniciranju postalo predmet ostre kritike in obstrukcije. Članek predstavlja pomembne okoliščine nastanka in ključne ideje poročila.
Keywords: informacije; informacijska tehnologija; information technology; telecommunication; telekomunikacije; communication; komuniciranje; sociologija komunikacij