Srebrna ptica izpod Jalovca - Košir, Uroš (Zgodovinski časopis, 2025)
Prispevek obravnava usodo letalske posadke in ameriškega bombnika Consolidated B-24G Libe-rator 42-78259, ki je 22. novembra 1944 strmo-glavil na območju Kotovega sedla pod Jalovcem. Na podlagi arhivskih virov, povojnih zapisov, pričevanj očividcev in terenskih raziskav je bila raziskana in rekonstruirana usoda strmoglavljenega letala in posameznih članov posadke, ki so pred strmoglavljenjem izskočili iz padajočega letala. Novi pridobljeni podatki kažejo drugačno sliko, kot je bila do zdaj poznana v obliki povojnih zapisov in zgodb, ki so krožile med domačini Zgornjesavske doline.
Keywords: American airmen; ameriški letalci; aviation; bomber; bombnik; Consolidated B-24G Liberator; druga svetovna vojna; letalstvo; vojni zločinci; war crimes; World War II