Evolucija politične teorije v Sloveniji - Pikalo, Jernej (Teorija in praksa, 2022)
Članek se ukvarja z razvojem politične teorije v Sloveniji od 1990. leta dalje. Raziskuje razvoj discipline in išče njene korenine v začetkih političnoteoretskih študij leta 1961. Obravnava avtorje, ideje, dela in metodološke pristope. Članek zavrača tezo, da si študije politične teorije delijo podobno usodo povsod po Srednji in Vzhodni Evropi, s tem ko pokaže, da v politični teoriji v Sloveniji ni bilo prelomov in razdorov, ampak da gre za evolucijo, pri kateri naslednje obdobje razmišljanja temelji na prejšnjem. Članek kritično ocenjuje javno vlogo političnih teoretikov, njihova (ne)stališča do političnih teorij, njihovo odgovornost in razvojne potenciale
Keywords: Politične vede