Contribution to the knowledge of the butterfly fauna of Montenegro (Lepidoptera: Rhopalocera) - Švara, Vid (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2015)
V letih 2009 do 2013 smo opravili tri raziskave dnevnih metuljev v Črni gori predvsem v pomladanskem in zgodnjem poletnem času. Glavni del raziskav je bil usmerjen v jugozahodni obalni del države. Skupno smo obiskali 31 lokacij in zabeležili 112 vrst metuljev, med njimi je tudi nekaj zanimivih najdb. Med opaženimi vrstami se naslednje redko ali lokalno pojavljajo v Črni gori: Papilio alexanor, Gonepteryx cleopatra, Brenthis ino, Apatura metis, Coenonympha orientalis, Pyrgus sidae. Prvič sploh pa smo za Črno goro zabeležili modrinčka Cupido osiris. Na osnovi pregledane literature vključuje favna dnevnih metuljev Črne gore sedaj 168 vrst.
Keywords: butterflies; conservation; Cupido osiris; Črna gora; Lepidoptera; metulji; Montenegro; rare species; redke vrste; Rhopalocera; varstvo