Prospektivna analiza poškodb in spremljanje obremenitev v odbojki s tehnologijo My Vert - Sattler, Tine (Šport (Ljubljana), 2021)
Namen naše raziskave je bil analizirati mesto poškodb ter število skokov glede na posamezna igralna mesta in njihove značilnosti. Nato smo želeli ugotoviti povezanost skokov s poškodbami. V raziskavo smo vključili 22 igralcev japonske odbojkarske prvoligaške ekipe. Vsi igralci so na vsakem treningu nosili napravo MyVert, s katero smo zbrali podatke o številu in pogostosti skokov ter jo v poglavju Metode tudi podrobno opisali. Incidenca poškodb v klubu je nizka, višja je na treningih kot na tekmah. Največ poškodb je v predelu medenice oziroma trtice, malo manj je poškodb ključnice, sledijo poškodbe kolena, komolca, gležnja, stegna ter vratu in prsnice. Največ skokov glede na igralno mesto na treningih naredijo podajalci (17499), blokerji (8498), sprejemalci (7862) in korektorji (6666). Na tekmah pa podajalci (5033), korektorji (1979), blokerji (1566) in sprejemalci (1542). S Spearmanovim koeficientom smo izračunali povezanost skokov s poškodbami in ugotovili, da ta ni statistično značilna.
Keywords: analiza poškodb; igralno mesto; IKT; injury analysis; JT Thunders team; obremenitve; odbojka; skoki; sodobna tehnologija; sport; sports injuries; šport; športne poškodbe; technology; volleyball