AI is here to stay - Jazbec, Saša (ELOPE (Ljubljana), 2025)
Umetna inteligenca (UI) je kot disrupcija močno posegla tudi v učenje in poučevanje tujega jezika. V prispevku najprej osvetlimo teoretski okvir pojmovanja UI, razpravljamo o UI pri pouku tujega jezika in se posvečamo tudi vprašanju, ali UI izpodrinja učitelje in učiteljice tujega jezika. V empiričnem delu predstavljamo izsledke raziskave, v kateri so svoja stališča o UI pri pouku tujega jezika izrazili učitelji in učiteljice angleščine in nemščine (n = 112) v osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji. Statistična analiza podatkov anketiranih je pokazala, da so do UI konstruktivno kritični, da se zavedajo njene prisotnosti in da zelo vpliva na strategije, metode dela pri pouku in delo učiteljev in učiteljic, jih spreminja, a jih ne ogroža. S statističnimi testi in korelacijami pa smo ugotavljali tudi, da ni statistično pomembnih razlik med stališči anketiranih do UI pri pouku glede na to, ali učijo angleščino ali nemščino, niti ne, ali delajo v osnovni ali v srednji šoli.
Keywords: angleščina kot tuji jezik; artificial inteligence; English as a foreign language; German as a foreign language; nemščina kot tuji jezik; pouk tujega jezika; teaching a foreign language; umetna inteligenca