Konglomerat travme - Kuhar, Metka (Teorija in praksa, 2020)
V Sloveniji smo leta 2019 na velikem panelnem vzorcu odraslih prebivalcev izvedli prvo študijo obremenjujočih izkušenj iz otroštva (OIO). V prispevku predstavljamo njihovo razširjenost, medsebojne povezave in socialno-demografsko ozadje. Več kot tri četrtine udeležencev je doživelo vsaj eno OIO, več kot četrtina pa štiri ali več OIO. Najpogostejši OIO, o katerih so poročali udeleženci, sta čustveno in fizično nasilje. Skladno s predhodnimi študijami so rezultati pokazali, da se različne OIO pogosto pojavljajo v kombinaciji ter so pogostejše v družinah z nizkim socialno-ekonomskim statusom. Dosedanje študije opozarjajo na pomemben učinek OIO na telesno, duševno in socialno funkcioniranje posameznikov skozi vse življenje, zato je nujno, da jih naslovimo s celovito nacionalno strategijo in izvedbenimi načrti v relevantnih sektorjih.
Keywords: addiction; child neglect; Childhood; childhood adversity; Demografski podatki; Demographic data; duševno zdravje; mental health; nasilje; obremenjujoče izkušnje iz otroštva OIO; Otroštvo; Post-traumatic stress disorder; Posttravmatska stresna motnja; poverty; revščina; trauma; travma; violence; zanemarjanje otrok; zasvojenost