Learning active citizenship through volunteering in compulsory basic education in Slovenia - Bezjak, Simona (Traditiones (Ljubljana), 2014)
Koncept državljanstva se danes vedno pogosteje uporablja v povezavi s prostovoljstvom. Članek prikazuje, da povezava med državljanstvom in prostovoljstvom izhaja iz ideje aktivnega državljanstva, ki postaja prevladujoča v formalnem izobraževanju držav članic EU. Ker programi državljanske vzgoje v EU spodbujajo prostovoljstvo, članek predstavlja pregled vključenosti tematik prostovoljstva v obvezno osnovnošolsko izobraževanje v Sloveniji ter rezultate raziskave ICCS 2009 o odnosu slovenskih učencev in učiteljev do prostovoljstva.
Keywords: prostovoljstvo; volunteering; prostovoljci; citizenship; državljanstvo; education; državljanska vzgoja; Slovenia; osnovne šole; izobraževalna politika; Slovenija