Optimalna dolžina vizure digitalnega nivelirja Leica geosystems DNA03 - Mazić, Edin (Geodetski vestnik, 2013)
Digitalni nivelirji so zelo poenostavili delo na terenu, saj so čitanje na lati, popravki meritev in shranjevanje podatkov popolnoma avtomatizirani. Vendar tudi na te instrumente deluje niz vplivov, ki lahko povzročijo odstopanja v meritvah. To se nanaša predvsem na negativni vpliv refrakcije, kije glavni moteči dejavnik za doseganje natančnosti preciznega nivelmana. Na podlagi strokovne analize merskih pogojev je treba spremljati vpliv refrakcijein izbrati najustreznejšo metodo dela. Zato je zelo pomembno določiti optimalno dolžino vizure, ki bo omogočala doseganje optimalnih rezultatov, hkrati pa ohranila čim večjo produktivnost dela na terenu. V tem delu je objavljeno raziskovanje vpliva dolžine vizure digitalnega nivelirja Leica DNA03 na končne rezultate merjenja nivelmanske mreže.
Keywords: coded staff; digital level; digitalni nevelir; kodirana lata; levelling; nivelman; optimal distance of sight line; refraction; refrakcija optimalna dolžina vizure