Strategies of internationalism in Croatian ballads sholarship - Delić, Simona (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Članek skuša orisati težave pri določanju balade kot zvrsti in področij te zvrsti. Razmišlja o vplivu kulturoloških interpretacij baladnega izročila - kot balkanskega ali kot mediteranskega - na določanje zvrsti in temu posveča pozornost, čeprav se ukvarja tudi z drugimi zvrstmi pripovednih pesmi. Članek izpostavlja balkanske in mediteranske interpretacije v raziskovanju folklore pa tudi nekaj metodoloških posledic, ki so nastale ob raziskovanju balade kot zvrsti
Keywords: Ethnopoetics; ljudske pesmi; slovstvena folklora; balade; ljudske balade; Croatia; Hrvaška