Tetrahedral and pentahedral cages for discs - Yuan, Liping (Ars mathematica contemporanea, 2019)
Članek govori o kletkah za kompaktne konveksne množice. Kletka je 1-skelet konveksnega politopa v ?$\mathbb{R}^3$?. Pravimo, da kletka zadržuje množico, če se množice ne da zvezno premakniti na oddaljeno lokacijo tako, da bi ves čas ostala sama sebi kongruentna in disjunktna s kletko. Na koliko ''zares različnih'' položajih lahko kletka zadržuje (kompaktni 2-dimenzionalni) disk? Na to vprašanje popolnoma odgovorimo za vse tetraedre. Poleg tega predstavimo pentaederske kletke, ki zadržujejo diske na velikem številu (57) položajev.
Keywords: discs; diski; pentaederske kletke; pentahedral cages; tetraederske kletke; tetrahedral cages