Nemška zasedba Rige in operacija Albion - Hazemali, David (Annales. Series historia et sociologia, 2019)
Avtorji v prispevku obravnavajo vzroke, potek in posledice v slovenskem zgodovinopisju slabo poznanih zaključnih nemških vojaških operacij na vzhodni fronti prve svetovne vojne na Pribaltiku. Nemškim oboroženim silam je uspelo s konceptom združenega načina bojevanja v boju praktično enozvočno realizirati različne rodove oboroženih sil. Nemški okupaciji Rige in Zahodnoestonskega arhipelaga sta bili v strateškem, taktičnem in operativnem vidiku popolna uspeha. Albion se je namreč izkazala za najuspešnejšo amfibijsko operacijo prve svetovne vojne.
Keywords: amfibijsko bojevanje; nemško cesarstvo; operacija Albion; Pribaltik; prva svetovna vojna; Riga; vzhodna fronta