OZN in mednarodna ekonomija, posebno vloga dežel v razvoju in odnos do transnacionalnih podjetij - Svetličič, Marjan (Teorija in praksa, 2016)
Cilj prispevka je analizirati dejavnost Organizacije združenih narodov (OZN) v njenih prizadevanjih za oblikovanje nove mednarodne ekonomske ureditve, za reguliranje delovanja transnacionalnih podjetij ter v tem kontekstu strategij dežel v razvoju (DVR), posebej ko gre za strategije zanašanja na lastne sile ter pospeševanja medsebojnega ekonomskega sodelovanja. Članek dokazuje da: 1) okoliščine (mednarodne in domače) bistveno vplivajo na vsebino delovanja OZN na ekonomskem področju, 2) ekonomsko tematiko potiskajo v ozadje pereči politični problemi in vojni konflikti, čeprav je lahko le-ta tudi vzrok zanje, 3) razdrobljenost mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo z gospodarskimi vprašanji, ne omogoča prepotrebnega celovitega reševanja čedalje bolj zapletenih gospodarskih vprašanj, 4) razkorak med deklaracijami in stvarnimi interesi ovira udejanjanje strategije DVR pri naslanjanju na lastne sile, 5) za izboljšanje obstoječega sistema mednarodnih ekonomskih odnosov, je treba uporabiti Keynesov predlog o celoviti ekonomski organiziranosti, ki bi usklajeval ekonomske strategije in politike v okviru OZN.
Keywords: dežele v razvoju; Economic relations; Economy; Ekonomski odnosi; Gospodarstvo; International organizations; International relations; Mednarodne organizacije; Mednarodni odnosi; OZN